واقع تطبيق الإدارة الإلكترونية في إدارة الموارد البشرية في الجامعات الأهلية بمحافظة إب

أسماء صالح حسن نعمان القباطي

باحثة  ماجستير بقسم الأصول والإدارة التربوية، كلية التربية، جامعة إب- الجمهورية اليمنية

Tell: 00967-773341211

Email:asmanoman198@gmail.com

د/ وليد قاسم يحيى عبد الرحمن اليافعي

أستاذ الإدارة الاستراتيجية المساعد بقسم الأصول والإدارة التربوية، كلية التربية، جامعة إب -الجمهورية اليمنية

Email:waleed.dr.4@gmail.com

Tell: 00967770141576

هدف البحث إلى التعرف على واقع تطبيق الإدارة الإلكترونية في إدارة الموارد البشرية في
الجامعات الأهلية بمحافظة إب، وفي سبيل تحقيق ذلك الهدف استخدمت الباحثة المنهج
الوصفي المسحي، وقد تمثل مجتمع البحث بجميع القيادات الإدارية في الجامعات الأهلية في
محافظة إب البالغ عددهم ( 242 ) فردًا، ثم اختيار عينة عشوائية بسيطة بلغ حجمها(134 )
فردًا، واستخدمت الباحثة الاستبانة أداة لجمع البيانات، وتم استخدام الأساليب الإحصائية الآتية:
التكرارات والنسب المئوية، معامل ألفاكرونباخ، المتوسطات الحسابية، الانحرافات المعيارية، وفي
ضوء ذلك توصل البحث إلى جملة من النتائج أهمها :
– أَنَّ واقع تطبيق الإدارة الإلكترونية في إدارة الموارد البشرية في الجامعات الأهلية في
محافظة إب جاء بدرجة ممارسة (ضعيفة) بشكل عام، بمتوسط حسابي بلغ ( 2.38) .
– حصل المجال تصميم الوظائف وتحليلها وتوصيفها على اعلى نسبة مئوية بتقدير
( 2.56 ) وبدلالة لفظية (ضعيفة) ، بينما حصل مجال التعويضات والحوافز على اقل
نسبة مئوية بتقدير ( 2.17 ) وبدلالة لفظية (ضعيفة)، وقدَّم البحث عددًا من التوصيات
أبرزها وضع التشريعات واللوائح والآليات التي تضمن تطبيق الإدارة الإلكترونية في
الجامعات الأهلية بمحافظة إب.
الكلمات المفتاحية: الإدارة الإلكترونية، إدارة الموارد البشرية، الجامعات الأهلية

Abstract:

This research aimed to determine the reality of the implementation of electronic management in the Department of Human Resources in the private universities in Ibb Governorate. The researcher used the descriptive survey as a research method to achieve this objective.
Two hundred forty-two administrative leads represented the research community in the private universities in Ibb province, and then a simple random sample of 134 respondents was selected. The researcher used a questionnaire as a data collection tool and employed the following statistical methods:
Repetitions and percentages, Cronbach’s alpha coefficient, arithmetic averages, and standard deviations, and given this, the research came up with several findings, the most important of which are:
1. The reality of the implementation of e-management in human resource management in the private universities in Ibb Governorate came with a (weak) degree of practice, with an arithmetic average of (2.38).
2. Job design, analysis, and description received the highest percentage with a score of (2.56) and verbal significance (weak). In contrast, compensation and incentives received the lowest percentage with a score of (2.17) and verbal significance, (weak).
The research made several recommendations, most notably the development of legislation, regulations, and mechanisms to ensure the implementation of electronic management in private universities in Ibb province.
Keywords: Electronic Management , Human Resource Management , Private Universities

لتحميل البحث كامل من هنا